DE GESCHIEDENIS VAN PASTOE

SINDS 1913

Tijdlijn

1913

In 1913 besluit ondernemer Frits Loeb (1889-1959) de stoelen voor zijn winkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht zelf te gaan produceren in een kleine ambachtelijke timmerfabriek. Deze Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) groeit al snel uit tot een voor Nederlandse begrippen grote fabriek met meubelproductie voor verschillende verkooppunten. In 1918 verhuist de fabriek naar het Rotsoord in Utrecht, waar pastoe tot 2015 is gevestigd.

1921

Met haar collectie mikt UMS vooral op het grote publiek. Wel zoekt bedrijfsleider en ontwerper D.L. Braakman (1885-1966) in de tekenkamer van UMS naar een publieksvriendelijke variant van de sobere maar sierlijke ontwerpen van Amsterdamse School. Zonder veel commercieel succes overigens  – de zakelijke ontwerpstijl valt nog niet in de smaak bij het grote publiek. Niettemin blijft UMS flirten met vernieuwende vormgeving. Invloeden van art déco en Scandinavische meubels zijn terug te zien in afgeronde vormen en lichtere houtsoorten.

fabriek1929 intern-7.JPG
fabriek1929 -8.JPG

1932

Ondanks de moeizame verkoop blijft UMS optimistisch over de kansen van een uitgesproken moderne vormgeving. De markt is echter ook nu nog niet toe aan meubels met radicale sobere vormen. Dat blijkt uit het mislukken van een project rond een serie aanbouwmeubelen van de Amsterdamse binnenhuisarchitect A.K. Grimmon; dat komt niet verder dan één prototype – een ingetogen, streng geometrisch ladenkastje. Al even gedurfd en origineel zijn de demontabele stalen buisstoelen naar ontwerp van de architect H.F. Mertens (1885 - 1960). Maar ook hiervan blijft het commerciële succes uit.

1947

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de fabriek geheel ontmanteld werd, maakt UMS een nieuwe start. Aanvankelijk wordt de oude koers – de productie van een toegankelijke collectie – voortgezet. Al snel maakt de directie een definitieve en radicale keuze voor eigentijdse vormgeving. De meubels krijgen een rustig en terughoudend uiterlijk. De heldere collectie moet geschikt zijn voor uiteenlopende woonsituaties. Dit ‘passe partout'-principe wordt verwerkt in de nieuwe merknaam PasToe, waarmee het bedrijf in binnen- en buitenland een grote reputatie verwerft als producent van eigentijds meubilair.

fabriek_1950_voor verbouwing.jpg

1948

In 1948 treedt Cees Braakman (1917-1995) in de voetsporen van zijn vader als bedrijfsleider en ontwerper. Tijdens een studiereis door de Verenigde Staten maakt hij kennis met de baanbrekende meubels van gebogen multiplex van Charles & Ray Eames. De jonge bedrijfsleider overtuigt de directie om deze innovatie productiemethoden te gebruiken. Ook wordt Braakman beïnvloed door de heldere vormgeving van ontwerpers als de Finse Alvar Aalto. In eigen land wordt aansluiting gezocht bij de Stichting Goed Wonen (1946-1968), die pleit voor goedkope, gebruiksvriendelijke en flexibele meubels die aansluiten bij de kleine Nederlandse woningen. De eikenserie (1948) en de berkenserie (1950) zijn gebaseerd op geometrische kastelementen die de consument zelf kan schakelen tot een kast van elk gewenst formaat.

1955

In de collectie komt het accent steeds meer te liggen op opbergmeubelen. Daarbij gaat alle aandacht uit naar het ontwikkelen van flexibele kastsystemen die de consument zelf kan samenstellen. Dit vernieuwende concept vindt in 1955 een radicale uitwerking in Meubelen-naar-maat-serie. Dit systeem is gebaseerd op een hoeklijst waarop in vier richtingen planken en andere onderdelen kunnen worden gemonteerd. De consument kan hiermee zijn eigen kast bouwen en later eventueel nog uitbreiden.

made_to_measure_photo_Jan_Versnel_1964_e
Afbeelding 011_edited.jpg

1957

Het kastsysteem Meubelen op maat heeft groot succes in binnen- en buitenland. De teakversie wordt in 1957 op de 11e Triënnale in Milaan onderscheiden met een zilveren medaille. Hetzelfde jaar volgt ook nog de bekroning met Le Signe d’Or in België.

1958

Naast het flexibele kastsysteem dat kan worden aangepast aan de individuele wens van de consument worden ook conventionele kasten geproduceerd,  zoals de U+N uit 1958. Ook deze kastserie heeft een ingetogen en sober vormgeving, wat inmiddels het handelsmerk van pastoe is geworden.

u+n_edited.jpg

1960​

Niet alleen bij de vormgeving van de collectie zoekt pastoe aansluiting bij de veranderende tijdsgeest, ook wordt de presentatie van de collectie voortdurend geïnnoveerd. Zo wordt voor het promotiemateriaal gebruik gemaakt van nieuwe grafische disciplines. Posters, brochures  en andere communicatie worden voorzien van de vooruitstrevende illustraties van bekende grafici als Dick Bruna, Otto Treuman, Theo Stradman en Harry Sierman.

1964

Uiteraard wordt in de jaren zestig ook vooruitstrevende fotografie, dat zich in die tijd enorm ontwikkelt, ingezet voor de communicatie. De collectie wordt vastgelegd door internationaal bekende fotografen als Cas Oorthuys, Eddy Posthuma de Boer, Ed van der Elsken, Paul Huf en Jan Versnel.

cataloguephoto_-_Pastoe,_©Ed_van_der_Els
History 60s_edited.jpg
Pastoe bus 74_edited.jpg

1967

Het principe van kasten die zijn opgebouwd van losse, stapelbare elementen wordt door Braakman verfijnd met de pastoe-kubus (1967) en de K 369-serie (1971). Aan de basis van deze heldere geometrische kastsystemen staan technologische innovaties: een met PVC beklede spaanplaat wordt overdwars ingefreesd, waarna deze platen eenvoudig tot een kubus kunnen worden gevouwen. Voor deze inventiviteit en durf worden Braakman en de UMS-pastoe in 1968 onderscheiden met de BKI-prijs en een tentoonstelling in het Centrum voor Industriële Vormgeving in de Beurs van Berlage.

1982

Een nieuwe directie voert begin jaren tachtig ingrijpende aanpassing in de collectie door. Meubels worden niet meer uitsluitend gezien als gebruiksvoorwerpen maar moeten ook kunnen fungeren als autonome objecten in een interieur. De ontwerpstijl is ingetogen en krachtig – de pastoe-collectie valt op door haar eenvoud. Daarvoor wordt samenwerking gezocht met internationaal toonaangevende architecten en kunstenaars. Flexibiliteit en gebruiksgemak blijven het uitgangspunt.

jaren_70.JPG
Meubelen 1979-1983-1985_edited.jpg

2006

Tegenwoordig profileert pastoe zich niet meer alleen met bergmeubelen maar worden ook zitmeubels geproduceerd. Onveranderd blijven de pure vormgeving, de ambachtelijke productiekwaliteit en het streven naar technische innovatie.

Het pastoe van nu

In een sterk veranderende interieur-wereld blijft pastoe overeind door continue innovatie. In ontwerp, in service, in productie, in materialen, in kwaliteit en in kleuren. De wereld van nu lijkt in geen enkel opzicht op die van 1913 en pastoe heeft nieuwe uitdagingen.

 

Pastoe heeft zich helemaal toegelegd op kasten, onder het motto; "The Storage Of Your Life". Bijzondere kasten met alle mogelijkheden om je eigen smaak toe te voegen. De kast is van jou en een beetje van pastoe. Op deze manier zijn al onze kasten uniek. Styling en kwaliteit zijn de onderscheidende eigenschappen van een pastoe meubel. Service is geen bijzaak meer, maar één van onze belangrijkste kernwaarden. Productontwikkeling, marketing en fabricage staan in het licht van verduurzaming. Iets wat goed is, gaat langer mee. Dat geldt zeker voor de jarenlange relatie die wij met een hechte groep pastoe liefhebbers hebben. Een relatie die wij koesteren, want we weten dat de bijzondere betrokkenheid bij het merk pastoe onze grootste meerwaarde is.

PASTOE service_edited.jpg
Mo Landscape_edited.jpg